Het tellen van de dagen


Het tellen van de dagenNog één jaar te leven

De hoofdpersoon Toni neemt een drastisch besluit: over precies een jaar zal hij een einde aan zijn leven maken. Hij heeft weinig plezier meer in zijn leven, is gescheiden en met zijn zoon heeft hij weinig contact. Bovendien is zijn plezier in lesgeven als leraar filosofie aan een middelbare school al een tijdje voorbij. Hij besluit iedere dag van het komende jaar een notitie te schrijven over alles wat ooit belangrijk was in zijn leven en indruk heeft gemaakt en hem bij is gebleven.

Toni start op 1 augustus met zijn notities en de datum waarop zijn leven teneinde zal komen, is precies een jaar later, op 31 juli. Hij zoekt als het ware naar de redenen voor zijn keuze. Hij beschrijft zijn jeugd, zijn verleden en zijn huwelijk met Amalia, dat geen happy end kende. Zijn leven is een aaneenschakeling geworden van zinloosheid en onverschilligheid. Door iedere dag notities te maken probeert hij duidelijkheid te krijgen in zijn leven.

Toch zijn er nog enkele positieve zaken. Vol warmte schrijft hij over zijn hond Pepa en zijn enige vriend die hij Kunstpoot noemt. Ook komt hij nog een oude bekende tegen, allemaal zaken die hem nog hoop geven. Bijzonder is de rol die de gierzwaluwen, die ook op de cover staan afgebeeld, spelen in zijn laatste jaar.

Het tellen van de dagen is een boeiend verhaal met een origineel thema. De notities zijn zeker niet chronologisch opgebouwd, maar wel is het steeds duidelijk over welk gedeelte van zijn leven geschreven wordt en hoe de ene gedachte de volgende associatie oproept. Langzamerhand leren we de personages kennen. Het voor in het boek afgebeelde sociogram is een prettig houvast om het verband tussen de verschillende personen en situaties vast te houden.

De verhalende stijl van Fernando Aramburu is heel prettig en prima te volgen, maar wat vooral opvalt, is zijn onderkoelde humor die hier en daar naar cynisme neigt. Ook worden we getrakteerd op de nodige filosofische citaten, de verwijzingen naar kunstwerken en de liefde voor boeken. De boeken die hij overigens gedurende het jaar op een willekeurige plek in de stad achterlaat, om alvast opruiming te houden van zijn bezittingen.

Het tellen van de dagen boeit van het begin tot het eind, je wordt meegezogen in de leef- en gedachtewereld van Toni, die zijn hele leven in dat laatste jaar overdenkt. Je wordt heen en weer geslingerd tussen de negatieve gevoelens en toch de hoop die bepaalde zaken oproepen. Een geweldig boek met een lofzang op vriendschap en liefde, die ondanks alle pijn toch een sprankje hoop laat zien.

★★★★★
Het tellen van de dagenTitel: Het tellen van de dagen | Auteur: Fernando Aramburu | Uitgeverij: Wereldbibliotheek | Categorie: literaire romans, literatuur | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 640 pagina’s | ISBN13: 9789028452169 | Verkrijgbaar sinds: januari 2023 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie:  27-02-2023 | Prijs: €29,99, e-book €14,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.wereldbibliotheek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.