Haunted


HauntedVermakelijk boek over de Britse spoken- en geestencultuur!

Vlaanderens bekendste anglofiel Harry De Paepe en historicus Erik De keersmaecker waagden zich aan het boek ‘Haunted – Over geesten en spoken in Groot-Brittannië’, een hot-item overzee waarover weinig of geen interesse in Europa bestaat.

In de inleiding wordt verteld dat spookverhalen van alle tijden zijn en aan de hand van verschillende – al dan niet geloofwaardige – voorbeelden pogen de auteurs dit nader te verklaren. Van dan af is de toon gezet en in vijf hoofdstukken proberen de schrijvers van het boek de fascinatie van de Britten voor spoken en geesten te doorgronden en de lezer diets te maken waarom er in Groot-Brittannië, in tegenstelling tot onze contreien, zo’n groot geloof aan spoken en geesten wordt gehecht en er een heuse spokencultuur bestaat. Uiteraard zijn er onder de eilandbewoners believers en non-believers, maar zij die erin geloven, schamen zich daar niet voor en komen er ook openlijk voor uit. De aangehaalde verhalen werden ofwel door mensen zelf beleefd ofwel kennen ze hun bestaan uit de overlevering van vriend op vriend op vriend op…en dus wordt deze waarneming toch als waar aangezien.

Dat het een Britse cultuur betreft, blijkt uit de vele Ghost Hunting clubs die in het Verenigd Koninkrijk bestaan, die hierover vergaderen en die geregeld ook spoken opsporen of ermee in contact willen treden. Hiervoor maken ze gebruik van o.a. Ouija-borden, maar ook van gesofisticeerde apparatuur zoals (infrarood)-camera’s en opnametoestellen. Tot dit boek stelde ik mij spoken voor als witte wezens die konden vliegen en geesten als klopgeesten die de boel op stelten komen zetten. Ik was sterk verwonderd dat er nog heel wat meer soorten spoken en geesten bestaan en ronddolen.
Ik schrok er ook van dat heel wat bekende figuren in spoken en geesten blijken te geloven. Wat te zeggen van de geest van Prinses Diana die rusteloos zou ronddwalen in kasteel Sandringham, waarop de onlangs overleden Queen er geesten liet uitdrijven. Ook een notoir politicus als Winston Churchill ging er prat op dat hij in het Witte Huis tijdens het nemen van een bad in contact kwam met niemand minder dan Abraham Lincoln. Tevens zou hij ooit ook een conversatie hebben gevoerd met zijn overleden vader. Diezelfde Winston Churchill zou thans af en toe  rondspoken in de ambtswoning van de Britse premier in Downing Street 10, een sigarenaroma achterlatend. Filmster Ewan McGregor zou op onverklaarbare wijze aangevallen zijn in zijn badkamer en Hilary Mantel zou na een oogoperatie een man met bruine huid, naakt op een haveloos vel van een of andere diersoort na, op haar bed hebben aangetroffen! De duivel? Popsterren Adèle en Sting zouden ook onverklaarbare contacten met spoken hebben gehad.

Uit het boek kwam sterk tot uiting dat heel wat spoken en geesten ronddwalen, verschijnen of van zich laten horen in hun geliefde habitatten als pubs, kastelen en manors. Hoe ongeloofwaardig ook, dagelijks wordt melding gemaakt van spoken die op de Britse autosnelwegen opduiken.

Raar volkje toch die Britten!

Het boek is heel vlot en beeldend geschreven, alle hoofdstukken lezen aardig weg, zijn goed opgebouwd, degelijk gestructureerd en onderbouwd. Ik heb mij nooit verveeld en vond het eerder een grappig boek dat vooral uit anekdotes is opgebouwd. Wat mij betreft wordt er geen vaststaand en onweerlegbaar bewijs aangevoerd of geleverd dat het bestaan van spoken en geesten staaft.

‘Haunted’ geeft mijns inziens wel een heel goed beeld van de Britse spokencultuur en een verrassende en speciale inkijk op de geschiedenis van Groot-Brittannië en is een aanrader voor eenieder die van het Verenigd Koninkrijk en van zijn bewoners houdt. Ik vond het verrijkend dat de auteurs in de epiloog hun eigen visie op deze onlosmakelijk met Groot-Brittannië verbonden spokencultuur verklaren.

Voor diegenen die zich verder willen verdiepen, werd achterin het boek een selectie van interessante boeken, van leuke spookverhalen en van online docu’s opgenomen.

Ik heb mij tijdens het lezen kostelijk geamuseerd met onwaarschijnlijke verhalen en typische Britse droge humor maar ben nog steeds een non-believer. Ik waardeer dit boek toch graag met vier sterren.

★★★★
HauntedTitel: Haunted | Subtitel:
Over geesten en spoken in Groot-Brittannië | Auteurs: Harry De Paepe en Erik De Keersmaecker | Uitgeverij: Ertsberg | Categorie: non-fictie | Verkrijgbaar als: paperback en als e-book | 288 pagina’s | ISBN13: 9789464369663 | Verkrijgbaar sinds: 24 oktober 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 07-01-2023 | Prijs: paperback €25,95  en e-book €15,00 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Ertsberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.