De vier inzichten


Wijsheid van de Tolteken - De vier inzichtenWijsheid van de Tolteken

De vier inzichten is voor het eerst uitgekomen in 1997, het boek werd herzien en opnieuw uitgegeven in 2016. In 2022 verscheen al de 20e druk, wat meteen aangeeft, hoeveel mensen geïnspireerd raakten door de inhoud. En dat is niet zo verwonderlijk. De vier inzichten die in dit boek besproken worden, zijn levenswijsheden die heel universeel zijn en dus voor iedereen kunnen gelden.

Na een inleiding en het eerste hoofdstuk waarin de indoctrinatie op ons vanuit onze jeugd wordt uitgelegd, worden in vier achtereenvolgende hoofdstukken de vier inzichten besproken. ‘Wees onberispelijk in je woorden’, ‘Vat niets persoonlijk op’, ‘Ga niet uit van veronderstellingen’ en ‘Doe altijd je best’. Daarna worden nog wat handvatten gegeven om ons deze vier inzichten eigen te maken en waartoe alles leidt, namelijk in een staat van vrijheid en volledig gelukkig zijn te leven.

Don Miguel Ruiz komt uit een gezin waarin de moeder ‘genezeres’ was en de vader sjamaan. Zelf volgde hij een opleiding tot neurochirurg, maar na een ongeluk waarbij hij een bijna-doodervaring had, kwam hij na intensief zelfonderzoek uit op het pad van zijn ouders. Dat volgde hij en dat heeft hem gebracht tot het verspreiden van de wijsheid van de Tolteken. Inmiddels zijn ook zijn zonen actief op deze weg.

De vier inzichten leest in het begin wat moeizaam, maar dat heeft meer te maken met het taalgebruik waaraan je moet wennen. Als je eenmaal doorhebt, wat de schrijver precies aan wil geven, dan voel je hoe de wijsheden landen en hoe ze berusten op waarheid. De vier inzichten die heel eenvoudig overkomen, kunnen een diep effect op ons hebben als we ze toe kunnen passen. Vooral het vierde inzicht, doe altijd je best, zorgt ervoor dat je je doel bereikt.

De vier inzichten is een waardevol boekje om altijd even op te pakken om opnieuw geïnspireerd te worden het geluk in onszelf te vinden en vast te houden, in plaats van af te wachten tot de ander ons dit zal geven. Regelmatig bekruipt je de vraag hoe zoiets eenvoudigs zo’n diepe uitwerking kan hebben.

Kortom, De vier inzichten is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar het ware geluk (en wie is dat niet?). Ook leuk om cadeau te geven en zo de wijsheid van de Tolteken te helpen verspreiden.

★★★★
Wijsheid van de Tolteken - De vier inzichtenTitel: De vier inzichten | Auteur: Don Miguel Ruiz | Uitgeverij: Ankh Hermes | Categorie: spiritualiteit/filosofie | Verkrijgbaar als hardcover, e-book en luisterboek | 144 pagina’s | ISBN13: 9789020212587 | Verkrijgbaar sinds: februari 2016 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 18 april 2023 | Prijs: €18,50, e-book € 9,99 en luisterboek €15,00 | Online te bestellen via Bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.