Bril & Plu


Recensie Bril & Plu door Hannie van Grol:
Een verhaal vol ernst en humor

Nicole en Trix zijn twee actieve zestigers, waarbij ouderdomskwaaltjes zich af en toe beginnen te openbaren. Nicole is weggesaneerd uit haar functie, haar man is overleden en de kinderen leiden hun eigen leven. Ongemerkt belandt ze langzamerhand in een dip. Haar vriendin Trix is wat optimistischer en zij spoort Nicole aan om dingen te gaan ondernemen. De beide vriendinnen kennen elkaar al heel lang. Ze hebben hun kostschoolleven met soms hilarische situaties samen als gezworven vriendinnen doorgebracht. Niet alleen de leuke momenten worden beschreven, ook een trauma dat ze hebben meegemaakt verbindt hen. Ze praten er niet over, maar dan blijkt dat een ander persoon die destijds ook op die ouderwetse kostschool zat, contact met hen heeft opgenomen. Ze wil graag nog één keer met hen praten om zaken uit het verleden op te helderen.

Onderhuids voel je de spanning die deze toekomstige ontmoeting oproept. De lezer weet pas helemaal op het laatst wat er zich destijds heeft afgespeeld. Het plezier dat beide vriendinnen hebben, ook door hun vrijwilligerswerk in het zorgcentrum, wordt overschaduwd door de gebeurtenis die in het verleden heeft plaatsgevonden. In flashbacks wordt steeds een tipje van de sluier opgelicht. Bijzonder is dat de tekst in het heden verteld wordt in de verleden tijd, de flashbacks zijn in de tegenwoordige tijd beschreven.

Bril & Plu is een vlot verhaal, het leest als een trein. De typering coming-of-old-age roman is bijzonder gevonden. Zowel verdriet als blijdschap spelen een rol. Op sommige momenten roepen de ondeugende streken van de twee vriendinnen een glimlach op door de humor die eruit spreekt. Maar ook is er een ernstige ondertoon aanwezig. Veel herkenbare thema’s spelen een rol, zoals pestgedrag, onvoorwaardelijke vriendschap en de zorgen van een zestigjarige die bepaalde ouderdomskwaaltjes gaat vertonen. Het trauma dat een grote rol speelt, wordt langzamerhand uit de doeken gedaan, tot de ontroerende slotscène inzicht geeft in wat er zich werkelijk heeft afgespeeld.

De bril en de paraplu die in de titel genoemd worden, komen met regelmaat terug in het boek. Ook het trauma staat in verband met deze attributen, op een bijzondere manier vervlochten in het verhaal. Margaret van Mierlo heeft een aantrekkelijk boek geschreven vol humor, verdriet, spanning, hilarische momenten, maar ook met ernst en herkenbare situaties. En het onverwachte slot kan echt gezien worden als de kers op de taart.

★★★★
Titel: Bril & Plu | Auteur: Margaret van Mierlo | Uitgeverij Palmslag | Categorie: Literaire roman | Verkrijgbaar als paperback | 181 pagina’s | ISBN13: 9789493059252 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2019 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-03-2020 | Prijs: €20,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.