Hoogspanning


Recensie Hoogspanning door Jolanda Kalkman:

Mark en Nora hebben samen een liefdevolle relatie. Hij is 36 en zij is 25. Het leeftijdsverschil tussen hen beiden valt vrijwel niet op. Mark is personal trainer en heeft een eigen studio aan huis, Nora werkt als pedagogisch medewerkster, maar is eigenlijk wel toe aan een nieuwe werkuitdaging. Mark en Nora hebben het goed samen en vertrouwen elkaar door en door, op elk gebied. Dit laatste is heel belangrijk, want ook op seksueel gebied gaan ze samen graag een stapje verder. Samen ontdekken ze wat ze lekker en fijn vinden, met elkaar en met anderen. De belangrijkste regel die ze samen afspreken, is dat ze elkaar volledig vertrouwen en ook volledig eerlijk naar elkaar zijn. Dan besluit Nora de verkorte opleiding van de pabo te gaan volgen. Maar wanneer ze haar mentor Emma ontmoet, zorgt haar verschijning ervoor dat Nora’s hoofd op hol slaat. Emma maakt bij haar gevoelens los die ze niet direct weet te plaatsen. Maar is de relatie die Nora met Mark heeft wel bestand tegen de gevoelens die ze voor Emma heeft?

Hoogspanning is een boek dat inderdaad flink elektrisch geladen is, want het gaat er soms heet aan toe! In dit boek leer je Mark en Nora kennen en het eerste wat opvalt, is dat ze samen een hele liefdevolle relatie hebben. Toch vinden ze het leuk om op seksueel gebied hun grenzen te verkennen. Hierin gaan ze stapje voor stapje steeds verder. Wat begint bij een sensuele kus tussen Nora en Kyra, terwijl Mark genietend kijkt, mondt na verloop van tijd uit in een spannend bezoek aan een parenclub. Ondertussen merk je als lezer steeds op, dat het tussen Mark en Nora echt goed zit. Ze houden ontzettend veel van elkaar en genieten van alle nieuwe ervaringen.

Izzy van der Horst wil met dit boek laten zien, dat het oké is om verder te gaan in de liefde dan menig (echt)paar ooit zou gaan, zolang je maar open en eerlijk naar elkaar bent, maar dat je altijd het risico loopt dat een (of beiden) gevoelens voor iemand anders kan krijgen. Net zoals Nora voor Emma. Hoe ga je hier vervolgens mee om? En gaat dit ten koste van je relatie? Of juist niet?

Izzy van der Horst heeft zelf een open relatie. In haar zoektocht naar boeken over dit onderwerp vond ze alleen (negatieve) non-fictie verhalen. Samen met haar man heeft ze de afgelopen jaren vele liefdevolle en spannende avonturen beleefd. Dit boek is dan ook hieruit voortgekomen. Ik vind het erg knap van haar dat ze hier zo open en eerlijk over is en dat ze haar ervaringen met haar lezers wil delen. Wanneer je dit in je achterhoofd houdt, is het verhaal nog specialer. Ook is het fijn voor (echt)paren die zelf ook open staan voor een open relatie, om te lezen dat ze echt niet de enige zijn. Er heerst immers nog altijd een groot taboe op dit onderwerp.

Hoogspanning is de debuutroman van Izzy van der Horst. Ze neemt je mee in een wereld die voor veel mensen totaal onbekend is, de wereld van swingen, open relaties en polyamorie. (Izzy van der Horst, je hebt helemaal gelijk, dit woord wat meervoudige liefde betekent, is echt veel mooier dan het vaker gebruikte woord throuple).

Wat mij als lezeres opviel, is dat ze steeds laat zien dat de liefde tussen Mark en Nora het belangrijkste is. Wanneer je samen deze ontdekkingsreis wilt nemen, is vertrouwen en open zijn ontzettend belangrijk. Ik vind dat ze dit goed naar voren laat komen. Soms gaat het erg behoorlijk heet aan toe. Het is soms een behoorlijk opwindend verhaal geworden. Maar ze laat ook zien dat het leven niet alleen om seks en experimenteren draait. Hierin heeft ze een mooie balans weten vinden.

Izzy van der Horst kan heel goed omschrijven wat er gebeurt, waardoor je alles erg goed voor je ziet. Vooral in het begin van het boek viel mij dit erg op. Dat vind ik knap gedaan. Maar terwijl Mark en Nora zich steeds verder ontwikkelen in het verhaal, vind ik wel dat de seksfragmenten een beetje van hetzelfde bleven. Ik vind het heel raar om op te schrijven in deze context, maar er had van mij wel wat meer diepgang in gemogen. Of misschien een andere omschrijving van dat wat er gebeurde. Nu werd het voor mij een beetje als een herhaling van wat je al eerder had gelezen (ondanks dat het stel toch echt steeds stapjes verdergaat).

Het boek leest wel heel prettig weg. Zodra je erin begint, leg je het moeilijk weg en lees je in een sneltreinvaart door om het vervolgens met een brede glimlach weg te leggen. Want hier zorgt het laatst toegevoegde hoofdstuk echt wel voor! Super leuk gedaan. Het laat zien dat Izzy veel humor heeft. Hopelijk laat ze dit in haar volgende boeken meer naar voren komen, zodat je ook tussendoor lekker hardop kunt lachen. Ik kijk er in elk geval naar uit.
★★★★
Titel: Hoogspanning | Auteur: Izzy van der Horst | Uitgeverij Brave New Books | Categorie: erotische romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 321 pagina’s | ISBN13: 9789464058291 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 25-10-2020 | Prijs paperback: €22.50,  e-book €10.00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.